Hotel in parijs

In dit artikel zul je ontdekken welke unieke treingerelateerde bezienswaardigheden Parijs te bieden heeft. Van historische stations tot indrukwekkende treinmusea, deze stad heeft iets speciaals voor treinliefhebbers. Leer meer over de architectonische schoonheid van de Gare du Nord, ervaar de grandeur van het Musée d’Orsay en bewonder de charmante stoomtreinen bij het Musée des Arts et Métiers. Of je nu een liefhebber bent van treinen of gewoon op zoek bent naar een bijzondere manier om de stad te ontdekken, Parijs heeft voor elk wat wils als het gaat om treingerelateerde bezienswaardigheden.

Unieke treingerelateerde bezienswaardigheden in Parijs

Parijs is niet alleen bekend om zijn prachtige architectuur, romantische sfeer en heerlijk eten, maar ook om zijn rijke geschiedenis als thuisbasis van de Europese treinindustrie. Als treinliefhebber zul je je zeker vermaken met de vele musea, historische treinstations, treinbruggen en nog veel meer. In dit artikel nemen we je mee op een reis door Parijs en ontdekken we de unieke treingerelateerde bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft.

1. Musea met treincollecties

1.1 Musée d’Orsay

Laten we beginnen met het bekendste museum met een uitgebreide treincollectie: Musée d’Orsay. Dit museum, gelegen in een voormalig treinstation, herbergt een indrukwekkende verzameling kunstwerken uit de 19e en 20e eeuw, waaronder iconische schilderijen en sculpturen. Wat het museum echt uniek maakt voor treinliefhebbers, is echter de expositie van historische treinmodellen en memorabilia. Je kunt er oude locomotieven bewonderen en meer leren over de geschiedenis van de trein in Frankrijk.

1.2 Musée de la SNCB

Een ander interessant museum voor treinliefhebbers is Musée de la SNCB. Dit museum, gelegen in het Gare de l’Est, is gewijd aan de geschiedenis van de Belgische spoorwegen. Hier vind je een uitgebreide collectie treinmodellen, gereedschappen en andere objecten die een beeld geven van de evolutie van de spoorwegen in België. Stap binnen en dompel jezelf onder in de fascinerende wereld van de Belgische treingeschiedenis.

1.3 Spoorwegmuseum

Tot slot willen we het Spoorwegmuseum noemen, dat zich net buiten Parijs bevindt. Dit museum neemt je mee op een reis door de geschiedenis van de Franse spoorwegen, van de eerste stoomtrein tot de moderne hogesnelheidstreinen. Je kunt er historische treinen van dichtbij bekijken, interactieve tentoonstellingen beleven en zelfs een ritje maken met een historische stoomtrein. Een bezoek aan het Spoorwegmuseum is een absolute must voor iedere treinliefhebber die Parijs bezoekt.

2. Historische treinstations

2.1 Gare du Nord

Een van de bekendste historische treinstations in Parijs is Gare du Nord. Dit station, gebouwd in de 19e eeuw, is niet alleen een belangrijk knooppunt voor treinreizen binnen en buiten Frankrijk, maar ook een architectonisch meesterwerk op zich. Met zijn prachtige gevel en indrukwekkende hal ademt Gare du Nord de grandeur van het verleden uit. Het station is een must-see voor elke treinliefhebber die een passie heeft voor historische architectuur.

2.2 Gare de l’Est

Een ander historisch treinstation dat je niet mag missen, is Gare de l’Est. Dit station, geopend in 1849, is een belangrijk vertrekpunt voor treinreizen naar het oosten van Frankrijk en andere Europese bestemmingen. Wat Gare de l’Est speciaal maakt, is het prachtige ontwerp met zijn imposante gevel en elegante interieur. Bezoekers kunnen genieten van de unieke sfeer van dit historische station terwijl ze wachten op hun trein.

2.3 Gare Saint-Lazare

Last but not least, willen we Gare Saint-Lazare noemen. Dit historische treinstation, gelegen in het centrum van Parijs, behoort tot de oudste stations van de stad. Het staat bekend om zijn prachtige architectuur en is een belangrijk vertrekpunt voor treinreizen naar Normandië en andere bestemmingen in het westen van Frankrijk. Een bezoek aan Gare Saint-Lazare biedt treinliefhebbers de mogelijkheid om de rijke geschiedenis van het Franse spoorwegsysteem te ervaren.

Ontdek de unieke treingerelateerde bezienswaardigheden van Parijs.

This image is property of images.unsplash.com.

3. Het Louvre met treinconnectie

3.1 Pyramide du Louvre met winkels

Een van de meest iconische bezienswaardigheden in Parijs is het Louvre, het grootste museum ter wereld. Maar wist je dat het Louvre ook een interessante treinconnectie heeft? Het museum is verbonden met het Louvre-Rivoli metrostation, dat direct onder de bekende Glazen Piramide van het Louvre ligt. Bovendien is er een winkelcentrum gevestigd in het metrostation, waar je kunt winkelen voordat je het museum betreedt. Deze unieke treinconnectie maakt een bezoek aan het Louvre nog specialer.

3.2 Oud station van Tuilerieën

Naast de Pyramide du Louvre is er nog een andere treinconnectie die je kunt ontdekken in het Louvre. Direct naast het museum ligt het voormalige station Tuileries, dat nu niet meer in gebruik is. Dit station, gebouwd aan het einde van de 19e eeuw, was ooit een belangrijk knooppunt voor treinreizigers. Hoewel het station niet meer wordt gebruikt voor treinverkeer, blijven de oude perrons en de historische architectuur bewaard als eerbetoon aan het rijke verleden van het gebied.

3.3 Historische treinsporen

Als je goed rondkijkt in het Louvre, zul je misschien ook enkele interessante overblijfselen van historische treinsporen opmerken. Het museum is gebouwd op het voormalige terrein van het Palais Royal – Saint-Honoré treinstation, dat in de vroege 20e eeuw werd gesloten. Hoewel de sporen zelf niet meer zichtbaar zijn, zijn er nog steeds enkele gebouwen en structuren die herinneren aan het tijdperk van de trein in dit gebied. Maak een wandeling door de gangen van het Louvre en ontdek de verborgen sporen van zijn treinverleden.

4. Treinbruggen en viaducten

4.1 Viaduct van Passy

Het Viaduct van Passy is een prachtig voorbeeld van de treingerelateerde architectuur in Parijs. Deze imposante brug, gebouwd in de 19e eeuw, overspant de Seine en maakt deel uit van de spoorlijn die Parijs verbindt met het westen van Frankrijk. De brug is een architectonisch meesterwerk en biedt een adembenemend uitzicht op de stad. Maak een wandeling over de brug en bewonder de schoonheid van het Viaduct van Passy.

4.2 Viaduc des Arts

Een andere interessante treingerelateerde bezienswaardigheid is het Viaduc des Arts. Dit is een verhoogd park dat is aangelegd op de voormalige spoorlijn tussen Bastille en Varenne-Saint-Maur. Het viaduct is omgetoverd tot een architectonisch juweeltje, met prachtig aangelegde tuinen, artistieke installaties en gezellige cafés en winkels. Maak een wandeling over het Viaduc des Arts en geniet van de rust en schoonheid die dit treinviaduct te bieden heeft.

4.3 Pont de l’Alma

Tot slot willen we de Pont de l’Alma noemen, een andere brug die de Seine overspant en een treinconnectie heeft. Deze brug werd oorspronkelijk gebouwd voor treinen, maar wordt nu voornamelijk gebruikt als voetgangersbrug. Het biedt een prachtig uitzicht op de Seine en de omringende gebouwen. Wandel over de Pont de l’Alma en geniet van het spectaculaire uitzicht op de rivier terwijl je wordt herinnerd aan de treingeschiedenis van de brug.

Ontdek de unieke treingerelateerde bezienswaardigheden van Parijs.

This image is property of images.unsplash.com.

5. Treinrestaurant

5.1 Train Bleu

Als je op zoek bent naar een unieke eetervaring in Parijs, mag een bezoek aan Train Bleu niet ontbreken. Dit beroemde treinrestaurant, gelegen in het Gare de Lyon, is een verwijzing naar de gloriedagen van het reizen per trein. Stap het restaurant binnen en waan je terug in de tijd, omringd door prachtige historische decoraties en luxueuze meubels. Geniet van heerlijke Franse gerechten en laat je meevoeren op een culinaire reis door de treingeschiedenis.

5.2 Le Buffet de la Gare

Een andere geweldige plek om te genieten van een maaltijd met een treinthema is Le Buffet de la Gare. Dit gezellige restaurant, gelegen in het Gare Saint-Lazare, biedt een menu geïnspireerd op de Franse bistro-keuken. Neem plaats aan een van de knusse tafels en geniet van heerlijke gerechten, terwijl je omringd bent door treinmemorabilia en historische foto’s. Le Buffet de la Gare is de perfecte plek voor treinliefhebbers om te ontspannen en te genieten van een smakelijke maaltijd.

5.3 Café A en Wagon Bleu

Tot slot willen we Café A en Wagon Bleu noemen, twee andere geweldige plekken om te genieten van een hapje of drankje met een trein thema. Café A, gevestigd in een voormalige treinwerkplaats, biedt een creatieve en levendige sfeer waar je kunt genieten van een uitgebreid menu en een breed scala aan kunsttentoonstellingen. Wagon Bleu, gelegen in een 19e-eeuws treinrijtuig, biedt een unieke eetervaring met een rijk historisch decor en heerlijke gerechten. Beide plaatsen zijn een must-visit voor treinliefhebbers die op zoek zijn naar een bijzondere culinaire ervaring.

6. Monumenten met treinverwijzingen

6.1 Tour Eiffel met zijn treinplatforms

De iconische Tour Eiffel, het symbool van Parijs, heeft niet alleen een indrukwekkende architectuur, maar ook enkele interessante treinreferenties. Tijdens de bouw van de Eiffeltoren werden er tijdelijke platforms gebouwd die werden gebruikt voor de constructie van de toren. Hoewel de platforms nu niet meer zichtbaar zijn, herinneren enkele informatieborden op de toren aan de treiningenieurs die hebben bijgedragen aan de constructie ervan.

6.2 Arc de Triomphe met zijn ondergrondse treintunnel

Een andere beroemde bezienswaardigheid in Parijs, de Arc de Triomphe, heeft ook een interessante treinreferentie. Onder de Arc de Triomphe loopt namelijk een ondergrondse treintunnel die de namen draagt van de Franse generaal Ferdinand Foch. Hoewel het voor de meeste bezoekers niet zichtbaar is, is het een interessant feit dat de Arc de Triomphe ook verbonden is met de treingeschiedenis van Parijs.

6.3 Panthéon met zijn treinreferenties

Het Panthéon, een ander prominent monument in Parijs, heeft ook enkele treinreferenties. Op de gevel van het gebouw staan beelden van belangrijke figuren uit de Franse geschiedenis, waaronder enkele ingenieurs die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de Franse spoorwegen. Het Panthéon is niet alleen een eerbetoon aan de grote denkers en wetenschappers van Frankrijk, maar ook aan de treinliefhebbers die hebben bijgedragen aan de vooruitgang van de treinindustrie.

Ontdek de unieke treingerelateerde bezienswaardigheden van Parijs.

This image is property of images.unsplash.com.

7. Treinritjes in Parijs en omgeving

7.1 RER-lijnen rond Parijs

Als je graag de omgeving van Parijs wilt verkennen per trein, dan zijn de RER-lijnen een geweldige optie. Deze regionale treinen brengen je naar verschillende bestemmingen rond Parijs, zoals Versailles, Disneyland Paris en de luchthavens. Geniet van een comfortabele treinreis terwijl je het prachtige landschap van Ile-de-France ontdekt.

7.2 Petit Train de Montmartre

Een andere leuke manier om Parijs te verkennen per trein is met de Petit Train de Montmartre. Deze kleine trein brengt je door de pittoreske straten van Montmartre, een van de meest charmante wijken van Parijs. Geniet van het uitzicht op de prachtige architectuur en de levendige sfeer van deze historische wijk terwijl je comfortabel in de trein zit.

7.3 Disneyland Paris treinen

Voor degenen die een bezoek brengen aan Disneyland Paris, is er ook een speciale treinverbinding beschikbaar. De RER-lijn brengt je rechtstreeks naar het hart van dit magische pretpark, zodat je geen seconde van de fun hoeft te missen. Stap aan boord van de Disneyland Paris trein en laat je betoveren door de wereld van Mickey Mouse en zijn vrienden.

8. Moderne architectuur geïnspireerd door treinen

8.1 Fondation Louis Vuitton

Een van de meest opvallende voorbeelden van moderne architectuur geïnspireerd door treinen is de Fondation Louis Vuitton. Dit prachtige gebouw, ontworpen door de wereldberoemde architect Frank Gehry, doet denken aan een schip dat op het punt staat weg te varen. Met zijn glanzende glazen gevel en golvende vormen is de Fondation Louis Vuitton een ware eyecatcher in het Bois de Boulogne.

8.2 Le Viaduc des Arts

We hebben eerder het Viaduc des Arts genoemd als een historisch treinviaduct dat is omgebouwd tot een verhoogd park. Maar het is ook een voorbeeld van moderne architectuur die is geïnspireerd door treinen. Het viaduct is gerenoveerd en biedt nu ruimte aan verschillende ambachtelijke ateliers, boetiekjes en kunstgaleries. Bezoek Le Viaduc des Arts en ontdek de harmonieuze combinatie van oude treininfrastructuur en eigentijdse creativiteit.

8.3 Station Pont Cardinet

Het treinstation Pont Cardinet is ook een geweldig voorbeeld van moderne architectuur in Parijs. Dit station maakt deel uit van het nieuwe vervoersproject “Grand Paris Express” en is ontworpen door de bekende architecten van het bureau Kengo Kuma & Associates. Met zijn transparante glazen gevel en organische vormen is Station Pont Cardinet een visueel spektakel dat de moderne treinarchitectuur van Parijs vertegenwoordigt.

Ontdek de unieke treingerelateerde bezienswaardigheden van Parijs.

9. Kunstwerken met treinmotieven

9.1 Mur des Canuts

Een interessant kunstwerk met treinmotieven is de Mur des Canuts. Dit indrukwekkende muurschildering in de wijk Croix-Rousse toont scènes uit het historische textielverleden van de stad, inclusief treinverbindingen. Bewonder de gedetailleerde afbeeldingen en laat je meeslepen in de geschiedenis van de textielindustrie van Lyon.

9.2 De muurkunst van Ménilmontant

Een andere plek waar je kunstwerken met treinmotieven kunt bewonderen, is in de wijk Ménilmontant. Deze buurt staat bekend om zijn levendige straatkunstscene en heeft verschillende muurschilderingen die treinen en treinvervoer als thema hebben. Maak een wandeling door Ménilmontant en ontdek de kleurrijke en expressieve kunstwerken die deze buurt zo uniek maken.

9.3 Le Mur Saint-Ouen

Tot slot willen we Le Mur Saint-Ouen noemen, een openluchttentoonstelling van street art die ook enkele interessante treinmotieven bevat. Dit kunstproject, gelegen in de buitenwijken van Parijs, biedt kunstenaars de mogelijkheid om hun werk tentoon te stellen op een hergebruikte treinwagon. Bewonder de creatieve en vaak gedurfde kunstwerken en laat je inspireren door de unieke mix van treinreferenties en moderne straatkunst.

10. Treinreizen vanuit Parijs

10.1 TGV naar Bordeaux

Als je graag een langere treinreis wilt maken vanuit Parijs, dan is de TGV naar Bordeaux een geweldige optie. Deze hogesnelheidstrein brengt je in slechts een paar uur naar deze prachtige stad in Zuidwest-Frankrijk, bekend om zijn heerlijke wijnen en historische architectuur. Stap aan boord van de TGV en geniet van het comfort en de snelheid van deze moderne trein.

10.2 Eurostar naar Londen

Een andere geweldige treinreis vanuit Parijs is de Eurostar naar Londen. Deze hogesnelheidstrein brengt je binnen enkele uren van het hart van Parijs naar het bruisende centrum van Londen. Geniet van het gemak en de efficiëntie van de Eurostar en ontdek de geweldige attracties, winkels en cultuur van de Britse hoofdstad.

10.3 Thalys naar Amsterdam

Als je Parijs wilt verlaten voor een bezoek aan een andere bruisende Europese stad, kies dan voor de Thalys naar Amsterdam. Deze hogesnelheidstrein brengt je in ongeveer drie uur van Parijs naar het centrum van de Nederlandse hoofdstad. Stap aan boord van de Thalys en ontdek de charmante grachten, historische architectuur en bruisende kunstscène van Amsterdam.

Met zoveel treingerelateerde bezienswaardigheden en activiteiten is Parijs een waar paradijs voor treinliefhebbers. Stap in de trein en laat je meevoeren op een unieke reis door de treingeschiedenis van de stad. Of je nu geïnteresseerd bent in musea, historische treinstations, moderne architectuur, kunstwerken of treinreizen, Parijs heeft voor ieder wat wils. Verken de stad en ontdek de unieke treingerelateerde bezienswaardigheden die deze prachtige stad te bieden heeft.

Ontdek de unieke treingerelateerde bezienswaardigheden van Parijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *